Ankilozan spondilit, zamanla omurganızdaki (omurlar) bazı küçük kemiklerin kaynaşmasına neden olabilen enflamatuar bir hastalıktır. Bu kaynaştırma, omurgayı daha az esnek hale getirir ve ileriye dönük bir duruşla sonuçlanabilir.
Kaburgalar etkilenirse, derin nefes almak bile zorlaşır.
Ankilozan spondilit en çok 35 yaşın altındaki erkeklerde görülür. Belirti ve semptomlar tipik olarak ergenlik döneminde başlar. Enflamasyon ayrıca vücudunuzun diğer bölgelerinde de görülebilir.
Ankilozan spondilit için bir tedavi yoktur, ancak alınan önlemler ile semptomlarınızı azaltabilir ve muhtemelen hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilirsiniz.
Ankilozan Spondilit sıklıkla omurganızın pelvisinize bağlandığı sakroiliak eklemlerinizde başlar. Tendonlarınızın ve bağlarınızın kemiklere yapıştığı yerleri etkileyebilir. Omurlarınızın bile kaynaşmasına neden olabilir.
Alt sırt, kalça, omuzlar, eller, göğüs kafesi, uyluklar, ayaklar ve topuk gibi bölgelerinizde ağrı hissedebilirsiniz.
Ankilozan Spondilit olduğunuzu aşağıdaki durumlarda fark edebilirsiniz;
Semptomlar kişiden kişiye değişebilir. Durumunuz ayrıca başkasından daha hızlı veya daha yavaş olabilir.
Ankilozan spondilitin bilinen belirli bir nedeni yoktur, ancak genetik faktörler rol oynamaktadır. Özellikle, HLA-B27 adlı geni olan insanlarda ankilozan spondilit gelişme riski çok yüksektir.
Uyurken duruşunuzu tamamen kontrol edemeseniz de, dizlerinizin veya başınızın altında yastık olmadan sağlam bir şilte üzerinde düz bir pozisyonda yatmaya başlayabilirsiniz. Ağrı, geceleri daha şiddetli göründüğünden, rahatsızlığı azaltmak için iyi bir yatak ve yastığa ihtiyacınız vardır. Yatağınız sağlam ve kesinlikle çok yumuşak olmamalıdır.
Dinlenme ve hareketsizlik dönemleri ankilozan spondilit semptomlarınızı şiddetlendirebilir. Bu, uyumayı zorlaştırır, yatakta ne kadar uzun süre kalırsanız o kadar çok acı yaşayabilirsiniz.
Ankilozan spondilit semptomlarını hafifletmek için sırt üstü uyuyun;
Birçok insan ankilozan spondilit semptomlarından sırt üstü uyuyarak kurtulur. Hastalara bu pozisyonda uyumanın omurgalarının doğal eğriliğini korumak için ideal olduğunu belirtmek isteriz.
Kalın, hacimli ve sert bir yastıktan kaçının. Boynunuzu yükseltmek omurganızı bozar ve eklem ağrısına neden olabilir. En iyi seçeneğiniz yüksek bir yastık olmadan uyumaktır. Ancak bu da işe yaramazsa ince bir yastık tercih etmelisiniz.
Genel olarak, sırtınızın veya bacaklarınızın altına yastık koymaktan da kaçınmalısınız.
Genel bir kural olarak, ankilozan spondilitli insanlar için kaliteli ve orta sert bir yatak en iyisidir.
Ancak her insan farklıdır. Yeni aldığınız yatağınızın düşündüğünüz kadar rahat olmadığını düşünüyorsanız bu durumda iade ya da değişim politikası olan bir firmadan satın almak daha akıllıca bir fikirdir.
Bucca olarak bu konuda 30 gün deneme süresi sunuyoruz.
Yatağımız aşırı sert veya yumuşak olmamalıdır. Orta sert bir yatak kullanmak en idealidir. Eski sistem yumuşak yaylı yataklar, ya da eski sistem bonel yay, herkül yaydan yapılan çok sert yataklardan kesinlikle uzak durun.
Kanepe ve çekyatlar da omurganızın sağlığı için uygun değildir. Uyku öncesinde ve sabah kalkmadan önce en az 20 ile 40 dakika arası yüzüstü yatmak ve yan yatmaktan kaçınmak sağlıklı olacaktır.
Önemle tekrar altını çizmekte fayda var; kalın ve yüksek yastıkları asla kullanmayın. Neredeyse incecik yastıkları tercih etmek doğru bir davranıştır.
Orta sert bir yatak yani yarı ortopedik bir yatak omurga rahatsızlıklarında hatta normal bireylerde bile en sağlıklı tercihtir. Lateks yataklar, paket yaylı doğal yataklar, kilonuza uygun katmanda ve dansitede visco yataklar uygun olabilir.
Etiketler: ankilozan spondilit, ankilozan spondilit belirtileri, ankilozan spondilit hastaları için en iyi yatak